Stroganoff-saus

Biefstuk, entrecôte of zigeunerschnitzel, gebakken aardappeltjes, boontjes.
En Stroganoff-saus.

Nodig:

  • een ui
  • een paprika
  • een zakje gesneden champignons
  • wodka
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • een blokje runderbouillon
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • zout
  • peper
  • tabasco
  • worcestershire saus
  • kookroom

Snipper de ui. Snijd de paprika aan blokjes. Pers of rasp de knoflook. Stamp het bouillonblokje fijn.

Verwarm een beetje olie in een steelpan; neem een olie met niet al teveel smaak, zoals sla- of zonnebloemolie. Fruit hierin de ui. Voeg de paprika toe als de ui een beetje glazig wordt. Doe de champignons erbij als de paprika een beetje zacht wordt. Deksel erop, en zachtjes laten pruttelen op heel laag vuur, totdat de champignons zacht zijn. Dit kan gerust 20-30 minuten duren. Af en toe roeren; verder de deksel goed op de pan houden: de champignons verliezen veel vocht, en je wilt niet dat dat verdampt.

Giet een flinke scheut wodka in de pan, doe de deksel er weer op, en laat nog een minuut of 5 pruttelen. Voeg dan een paar druppels tabasco, een paar druppels worcestershire saus, de knoflook, zout en (witte) peper naar smaak, het bouillonblokje en de tomatenpuree toe. Roeren en kort laten pruttelen.

Roer er een half flesje room door, en laat het spul nog even goed doorwarmen.

Tip:
Biefstuk en entrecôte zijn het lekkerst uit de grillpan.

Smakelijk!

1 comment on “Stroganoff-saus”

  1. Rob

    Nog een tip.

    Saus over? Kipfilet in blokjes. Aan alle kanten dichtschroeien. Vuur laag. Restje saus erbij + wat water. Pruttelen tot de kip gaar is.

    Erbij aardappelpuree, een frisse salade, en een glaasje wijn.

    Lekker eten in een kwartiertje.

Comments are closed.