Draadjesvlees

Ook weer zoiets waarvoor ieder z’n eigen recept heeft. Dit is het mijne. Zo simpel als maar kan.

Nodig:

  • sukadelappen
  • rode wijn (goedkoop, beetje stevig)
  • ui
  • zwarte peper
  • zout
  • rundvleesbouillonblokjes
  • roomboter
  • olijfolie

Maak bouillon van de bouillonblokjes. Gebruik iets minder water of iets meer bouillonblokjes dan op de verpakking wordt aangegeven. Houd de bouillon warm.

Wrijf het vlees aan beide kanten in met peper en zout. Maak de ui schoon, en snijd die in ringen.

Verwarm een klont boter en een scheut olie in een braadpan. Bak hierin het vlees aan beide kanten bruin. Voeg dan de uiringen toe, en laat deze nog even meebakken.

Schenk flink wat wijn in de pan; ongeveer zoveel dat je denkt ‘dit is volgens mij al best veel’, en dan nog wat. (Dit is ook een mooi moment voor je tweede glas wijn. 😉 )
Giet er zoveel bouillon bij, dat het vlees helemaal onder staat. Bewaar de bouillon die je over hebt.

Laat het geheel 2½ tot 3 uur zachtjes pruttelen. Keer af en toe het vlees om. Als het vlees boven de vloeistof uitkomt, schenk dan nog wat bouillon (en eventueel nog wat wijn) bij.

Lekker met simpele hollandse kost (sperzieboontjes, andijvie, …).

Tip:
Als het lukt om wat over te houden, zet je de volgende dag tegen lunchtijd de pan op het vuur (zonder deksel) en ga je een patatje halen. Tegen de tijd dat je terugkomt, is het vlees helemaal kapotgekookt, en de jus ingekookt tot een dikke saus. Schep dat over de patat.

Smakelijk!