Courgettesoep

Ik had anderhalve courgette en een halve winterpeen over; daar wilde ik iets lekkers mee maken.

Het is wel een behoorlijk stevige soep geworden, vergelijkbaar met erwtensoep, dus meer geschikt voor de winter dan voor de tropische dag die het vandaag is…

Nodig:

  • courgette
  • wortel of winterpeen
  • ui
  • runderbouillon
  • spekblokjes
  • olijfolie
  • knoflook
  • provençaalse kruiden

Bak de spek uit, schep met een schuimspaan uit de pan, en zet apart.

Was de courgette en snijd deze in kleine blokjes. Doe een klein laagje water in een pan, en kook daarin in een half uurtje de courgette tot drab.

Maak een stevige bouillon van bouillonblokjes, of verwarm bouillon uit een pot. Houd dit warm.

Maak de wortel schoon en snijd die in blokjes. Maak de ui schoon en snipper die. Maak de knoflook schoon en pureer of hak die.

Doe een beetje olie in een wok of hapjespan en roerbak daarin wortel, ui, knoflook en provençaalse kruiden. Voeg de spek toe als de ui wat glazig wordt, en roerbak het spul nog even door.

Als de courgette zacht is, kan de bouillon erbij. Even met elkaar koken, en dan pureren met staafmixer of blender.

Tot slot alles bij elkaar in een pan, en nog een paar minuten doorwarmen.

Serveer met zwaar bruin brood.

Smakelijk!