Technology may have changed in the meantime.
Als je een WordPress blog hebt, en een upgrade doet naar versie 4.2, word je ineens geconfronteerd met de waarschuwing dat de site probeert HTML5 image canvas data te lezen. Uiteraard wil je dat helemaal niet, want je wilt niet dat je bezoekers denken dat jij iets engs probeert te doen, terwijl jij je van geen kwaad bewust bent.
Na even zoeken ontdekte ik dat deze waarschuwing te danken is aan de introductie van emojis. En niet alleen zorgt deze introductie voor een alarmerende waarschuwing: ik ontdekte ook dat voor deze emojis, voor elke pagina die een bezoeker bekijkt, automatisch een aanvraag gedaan wordt naar de website van WordPress.
En waarom is het erg dat bezoekers gedwongen worden informatie op te halen van de WordPress site als ze jouw site bezoeken? Omdat je hiermee WordPress in staat stelt te registreren welke WordPress blogs bezocht worden door jouw bezoekers. Je maakt hiermee dus een enorme inbreuk op de privacy van jouw bezoekers!
De eenvoudigste manier om zowel van die enge waarschuwing af te komen als de privacy van je bezoekers beter te garanderen, is het installeren van de WordPress plugin Disable emojis; deze plugin verwijdert deze functionaliteit volledig uit je website.
Tot zover over WordPress.
Maar nu we het dan toch hebben over inbreken op de privacy: door op je site gebruik te maken van Google Maps, Google APIs, Google Search, Google Fonts, een Google Plus button, Google Analytics of YouTube video, geef je de privacy van je bezoekers uit handen aan Google; en door een Facebook Like button op je site te plaatsen doe je datzelfde aan Facebook. Al deze gadgets lijken je website leuker te maken, of de ontwikkeling ervan makkelijker, maar zijn alleen maar ontwikkeld om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de bezoekers van jouw website (en over jouzelf, natuurlijk).
Een kundig website-ontwikkelaar heeft al deze enge dingen niet nodig, en een website-eigenaar die geeft om zijn/haar bezoekers weigert er gebruik van te maken.
Voor de gebruiker/bezoeker:
Als je meer controle wilt hebben over de aanvragen die uit jouw naam gedaan worden naar externe sites, gebruik dan Mozilla Firefox met de Request Policy en AdBlock Plus add-ons. Als je die add-ons lastig vindt, kun je er ook voor kiezen de Tor Browser Bundle te installeren; deze Firefox variant zorgt ervoor dat je op een andere fysieke locatie lijkt te zitten dan je daadwerkelijk doet, en verandert die locatie bovendien regelmatig, waardoor bedrijven je surfgedrag niet meer aan jou kunnen koppelen.
Als zoekmachine zou ik je Startpage of DuckDuckGo aanraden.
En het is natuurlijk verstandig om nooit cookies te accepteren, tenzij je echt geen andere keuze hebt. Maar dat weet iedereen inmiddels toch wel?
Voor de ontwikkelaar:
Als je website-ontwikkelaar bent, heb ik hier nog wat alternatieven voor je:
- Google Maps → OpenStreetMap
- Google Analytics → Piwik
- Google Fonts → upload het te gebruiken font naar je site, en gebruik een stylesheet
- Google Plus, Facebook Like, enz. → gewoon achterwege laten; dat is zo 2010…
- authenticatie met Facebook, Twitter, enz. → een beetje programmeur heeft in een vloek en een zucht een eigen gebruikersdatabase en authenticatie-module opgezet
Voor alles wat deze enge bedrijven aanbieden, zijn alternatieven te verzinnen waarmee je niemands privacy op het spel zet. Wees een professional, en bescherm de onwetende bezoekers en gebruikers; laat je gemakzucht niet de overhand krijgen.
En bovendien:
Als ik dan toch bezig ben: je zou je kunnen afvragen hoe verstandig het is om je persoonlijke, of zelfs je zakelijke, e-mails te delen met bedrijven als Google (Gmail, Android), Microsoft (Outlook.com, Hotmail, Live.com, Windows Phone) en Apple (iPhone, iPad).
Weet je trouwens dat je voor GPS helemaal geen internetverbinding nodig hebt? Fabrikanten van mobiele apparaten (Android, iPhone, Windows Phone, enzovoort) willen je dat alleen maar laten geloven, zodat ze je fysieke locatie ook nog kunnen koppelen aan je surfgedrag.
Dit bericht werd getriggerd door mijn upgrade naar WordPress 4.2, maar als ik eenmaal begin over privacy…
Vrijheid begint met privacy; zonder privacy geen vrijheid.