Ratatouille. Maar dan in de rubriek Hobo food, dus het moet goedkoop, snel, en met weinig gereedschap en gedoe. In het kort betekent dat dat we:
- de aubergine achterwege laten, want die is te duur
- het bouquet garni vervangen door Provençaalse kruiden, want dat is minder gedoe
- gas uitsparen door het spul niet 3 kwartier te laten pruttelen om de tomaten tot saus te koken
Daar gaan we.
Nodig, voor 1 persoon:
- een kleine courgette
- een halve rode paprika
- een halve groene paprika
- een kleine ui (of een halve grote, natuurlijk)
- een blikje tomatenpuree (zo’n kleintje)
- Provençaalse kruiden
- knoflook
- zout
- peper
- olijfolie
Uiteraard kun je, in plaats van 2 kleuren paprika te nemen, ook gewoon voor 1 kleur kiezen. Maar ik wilde zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke recept blijven, en morgen verzin ik wel iets voor de andere 2 helften.
Je hebt voor dit gerecht een wok, koekenpan of sauspan met deksel nodig.
Was de courgette en de paprika, en snijd ze in blokjes. Snipper de ui.
Verwarm wat olie in de pan (niet te zuinig!), en bak hierin de groenten even aan op hoog vuur, onder constant omscheppen. Als de courgette en de ui een beetje glazig van kleur worden, schep je er naar smaak Provençaalse kruiden door (niet te zuinig!), doe je de deksel op de pan, en zet je het vuur laag. Schep af en toe om.
Als de groenten bijna gaar zijn — minuut of 10; beetje afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de blokjes — schep je er de tomatenpuree doorheen, en voeg je knoflook (niet te zuinig!), peper en zout naar smaak toe. Als de prut in de pan erg droog is, kun je eventueel een klein beetje water (zuinig!) toevoegen.
Deksel terug op de pan, en samen nog even een paar minuten doorwarmen.
In de Provence, waar dit gerecht vandaan komt, eten ze ratatouille graag met gegrild vlees (barbecue!). Maar het gaat ook prima, zoals voor mij vanavond, met zilvervliesrijst; omdat vlees nou eenmaal niet iedere dag in het budget past.
Smakelijk!