Als je op zoek bent naar een mooi authentiek gado-gado recept, zoek dan alsjeblieft verder. Dit recept staat in de rubriek Hobo food, en dat betekent snel, goedkoop, makkelijk, en meestal niet helemaal volgens bestaande tradities.
De enige overeenkomst tussen dit recept en gado-gado is eigenlijk dat ze allebei groenten en pindasaus bevatten. Verder treed ik alles met voeten.
Nodig:
- een blik sperziebonen (goed uit laten lekken)
- eventueel een blikje taugé (goed uit laten lekken)
- kipfilet, in kleine stukjes
- pindakaas
- ketjap
- sambal
- melk
- knoflook
Bak de kip met wat knoflook in een wok (of een hapjespan, ofzo) met een beetje olie. Schep, wanneer de kip gaar is, de groente erbij.
Schep een paar lepels pindakaas in een steelpan op half vuur, en schenk er wat melk bij. Begin met een beetje melk, en voeg steeds scheutje toe totdat je de gewenste sausdikte hebt; de saus mag wat dun zijn, zodat hij makkelijk mengt met de groenten. Voeg naar smaak ketjap, sambal en knoflook toe.
(Pindasaus uit een potje kan natuurlijk ook, maar dat hebben we hier in Frankrijk niet. En zelf maken is natuurlijk altijd leuker en lekkerder.)
Als de groenten en de saus allebei warm zijn, kan de saus bij de groenten; let een beetje op de verhoudingen: het moet geen soep worden. Laat het geheel nog even samen pruttelen.
Serveer met rijst en kroepoek.
Tip:
Normaal gesproken is gado-gado zonder vlees, maar omdat ik het nu maak als hoofdgerecht, en niet als 1 van de 134 bijgerechten van een rijsttafel, heb ik er wat kip doorheen gedaan. Het kan dus ook prima zonder vlees, of met klein gesneden plakjes kipfilet (beleg). Doe in dat laatste geval het vlees wel na de groente in de pan, in plaats van ervoor.
Tip:
In plaats van, of als aanvulling op de ketjap en de sambal kun je ook chilisaus gebruiken.
Smakelijk!