Nou, alsnog zuurkoolstamppot…
Nodig:
- zuurkool
- aardappelen (liefst een beetje kruimig)
- witte basterdsuiker
- kummel (karwijzaad)
- spekblokjes
Schil de aardappels, snijd ze aan stukken, en doe ze in een pan. Voeg een eetlepel suiker, een handje kummel, en een klein laagje water toe. (En als ik zeg ‘een klein laagje’, dan bedoel ik ook een klein laagje: het is de bedoeling dat het water verdampt is als de aardappels gaar zijn; voeg een beetje water toe als het spul te vroeg droog dreigt te koken.)
Doe een deksel op de pan, en zet het vuur zo laag dat het water maar net pruttelt. Roer de aardappels af en toe om (het water ‘voelt’ dan een beetje raar; dat moet ook: je kookt de aardappels in een soort suikerstroop). Giet de aardappels niet af; als er nog een beetje water over is als de aardappels gaar zijn, kun je ze nog even laten staan zonder deksel op de pan, zodat het water de kans krijgt te verdampen.
Als de aardappels gaar zijn, stamp of prak je ze tot puree, en roer je de zuurkool erdoorheen. Vervolgens bak je de spekblokjes in een wok, en als die gaar zijn, doe je de stamppot erbij, en bak je het geheel nog een paar minuten.
Als je hier per se rookworst bij wilt eten, haal dan alsjeblieft een verse bij de slager, en niet zo’n klef smakeloos ding uit de supermarkt. Maar lekkerder is een stukje vlees waar je een lekkere volle jus van hebt, zoals een speklap.
Smakelijk!